Parempi arki x 100

Kuvittele hetkeä, kun Helsingistä Nurmijärvelle päin ajaessasi raaka räntäsade vaihtuu Klaukkalan risteyksen kohdalla lempeäksi lumisateeksi. Kesällä samassa kohdin lämpötila tuntuu muutaman asteen lämpimämmältä rannikon viileyden ja tuulten jäädessä taa.

Me suomalaiset tykkäämme puhua säästä, vaikuttaahan se elämäämme monin tavoin. Hyvä arki koostuu kuitenkin monesta asiasta ja me täällä Nurmijärvellä olemme tehneet sen eteen paljon muutakin kuin neuvotelleet säätilat kohdilleen.

Koostimme alle sadan syyn listan, miksi arki on parempaa Nurmijärvellä kuin toisaalla. Ja jos et usko lukemaasi, tule itse katsomaan!

 1. Meitä nurmijärveläisiä on tällä hetkellä yhteensä noin 44 000. Se tekee Nurmijärvestä väkiluvultaan Suomen suurimman kunnan, joka ei käytä itsestään kaupunki-nimitystä. Aika kova juttu, vai mitä?

 2. Asukkaista 80 %, eli reilut 35 000 asuu taajamissa. Pinta-alaa meillä on käytettävissä noin 367 neliökilometriä.

 3. Näin ollen keskusten ympärille jää reilusti avointa tilaa, peltoa, metsää, järviä, jopa soita. Täällä voikin sanoa asuvansa urbaanisti maalla.

   

 4. Helsinkiin hurauttaa puolessa tunnissa, mikä helpottaa kummasti, jos ajatukset kaipaavat tuulettumista. Vantaan ostoskeskukset ja lentokenttä ovat vielä lähempänä.

 5. Takaisin Nurmijärvelle matkustaa yhtä nopeasti, jos kaupungin pölyt alkavat ahdistaa.

 6. Itse asiassa moni Nurmijärveltä muualle opiskelemaan lähtenyt palaa ennen pitkää kotiseudulleen.

 7. Heidän paluuseensa vaikuttaa varmasti se, että Nurmijärvi sijaitsee Suomen suurimman työpaikkaklusterin välittömässä läheisyydessä. Työn perässä ei siis Nurmijärveltä tarvitse välttämättä muuttaa minnekään.

 8. Saattaahan toki olla, että pääkaupunkiseutua edullisemmilla asunto-, kiinteistö- ja tonttihinnoilla on osuutta asiaan.

 9. Kuin myös sillä, että Nurmijärveltä löytyy runsaasti erilaisia asumisvaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Seutu tunnetaan pääasiassa pientalovaltaisena, mutta esimerkiksi kunnan omistamalla Nurmijärven Kodit Oy:llä on tarjolla 1800 vuokrakotia päätaajamien lisäksi myös Röykässä.

  Katso lisää kunnan vuokrakodeista.

  Tai kurkkaa vapaat tonttimme

 10. Täällä voi myös valita, asettuuko taajamaan palveluiden läheisyyteen, vai maaseudun rauhaan ja silti palveluiden läheisyyteen.

 11. Päätaajamia meillä on kolme: kerroksellinen ja juureva Nurmijärven kirkonkylä, urbaani, mutta helposti lähestyttävä Klaukkala sekä yritteliäs ja yhteisöllinen Rajamäki.

  Kunnan muihinkin vetovoimaisiin kyliin voit tutustua vaikka pyöräillen.   

 12. Ympäristöystävällistä sähköä tarjoava Nurmijärven Sähkö Oy on kuntalaisten omistuksessa.

  Tutustu Nurmijärven Sähköön täällä.

 13. Nurmijärveläisistä hanoista tulee vain puhdasta pohjavettä.
  Lue lisää Nurmijärven vedestä 

 14. Yritykset, nykyiset ja uudet, ovat Nurmijärven elinvoimaisuuden lähde. Kunnasta löytyykin noin 3000 yritystä.
  Katso lisää yrittämisestä Nurmijärvellä Nurmijärvellä 

 15. Kunta on lahjoittanut paikallisten yritysten käyttöön Nurmijärveltä-tunnuksen, joka viestii, että olemme ylpeitä juuristamme ja kuulumme osaksi suurempaa yhteisöä.  Voit hakea tunnusta täältä

 16. Yrittäjiä kiinnostaa varmasti tieto, että Nurmijärvellä on tilaa sitä tarvitseville yrittäjille.

 17. Yritysalueita on useita eri puolilta kuntaa ja ne ovat sijoittuneet erinomaisten liikenneyhteyksien välittömään läheisyyteen. Strategisena tavoitteenamme on varmistaa monipuolisten yritystonttien riittävyys myös tulevaisuudessa.
  Katso täältä vapaat yritystontit sekä toimitilat

 18. Nurmijärven logistinen sijainti on ihanteellinen; se sijaitsee pääväylän varrella, lähellä markkinoita, lentokenttää ja satamia. Tavaravirrat liikkuvat lyhyiden välimatkojen ansiosta ympäristöystävällisesti.

 19. Osaavaa henkilökuntaa löytyy runsaasti omasta kunnasta ja jos ei löydy, niin lähialueilta löytyy.

 20. Työpaikkoja Nurmijärvellä on runsaat 11 000. Kuntasektorilla niitä on tarjolla noin 1800.  Täältä löydät avoimet kunnan työpaikat

 21. Kunta itsessään on luotettava kumppani, niin työnantajana kuin palveluiden tarjoajana. Se on selvinnyt vuosikymmenten muutoksista aina pystypäin.

 22. Täällä panostetaan vaikuttaviin ja oikea-aikaisiin peruspalveluihin, joilla tuetaan asukkaiden hyvinvointia eri elämänvaiheissa ja –tilanteissa.

 23. Nurmijärven kunnan toimintaperiaatteet ovat asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja rohkeus.

 24. Kunnan työpaikkaomavaraisuus on kasvanut hienoisesti ilman notkahduksia vuodesta 2006 lähtien. Tavoitteenamme on nostaa työpaikkaomavaraisuus 70 prosenttiin, jotta yhä useampi nurmijärveläinen voisi tulevaisuudessa käydä töissä omassa kotikunnassaan.

 25. Nurmijärven työttömyysaste on KUUMA-seudun ja koko Helsingin seudun alhaisimpia. Katso lisää Nurmijärvi pähkinänkuoressa -tilastoesitteestä.
         
 26. KUUMA-seudusta puheenollen, Nurmijärvelle syntyy alueen kunnista toiseksi eniten lapsia, mikä on omiaan pitämään kunnan virkeänä. Kuukausittain ilmestyvästä Nurmijärvi-barometrin kautta voit seurata, mitä Nurmijärvelle kuuluu.

 27. Joukkoliikenne on monesti myös autoa edullisempi vaihtoehto esimerkiksi työmatkaliikkumiseen. Tutustu lisää Nurmijärven joukkoliikenteeseen

 28. Jos et asu aivan bussireitin varrella, voit hyödyntää myös kutsupohjaista Kivenkyytiä. Sitä voi käyttää esimerkiksi asiointimatkoihin tai liityntäliikenteenä muuhun joukkoliikenteeseen. Kivenkyyti on tarkoitettu kaikille Nurmijärvellä liikkuville ja sen kyytiin pääsee myös pyörätuolin tai rollaattorin kanssa. Kuljettaja auttaa tarvittaessa autoon ja pois. Tutustu Kivenkyytiin

 29. Ja se luonto! Pelkästään sen maininta nostaa Nurmijärven arjen yläpuolelle.

 30. Nurmijärveltä löytyy kappaleita kauneinta Suomea aivan pääkaupunkiseudun naapurista. Kunnan jokaisella kylällä on omat valttinsa: Perttulassa vapaana virtaava Kuhakoski, Palojoelta löytyvät Aleksis Kiven synnyinkoti ja Taaborinvuoren museoalue, Lepsämän postikorttimaiset jokilaaksomaisemat, Nukarinkosken sadunomainen ympäristö Nukarissa, upeat kangasmetsät sekä kirkasvetinen Sääksjärvi Kiljavalla, Valkjärven koululta avautuva maisema, Metsäkylän maalaismaisemassa laiduntavat lehmät, Röykässä rehevässä lehtometsässä piileksivä jugendlinnamainen entinen sairaala, Seitsemästä veljeksestä tuttu Raalan (Viertolan) kartanomiljöö sekä maakunnallisesti arvokkaat kulttuurimaisemat Perttulan ja Uotilan pelloilla.

 31. Laajat viljavainiot jokilaaksoineen saavat olosi tuntumaan kuin Toscanassa konsanaan. Tosin jos et välitä Italiasta, vievät maaseutua halkovat vanhat kylätiet ajatuksesi vaihtoehtoisesti myös menneeseen. 

 32. Tosin silloin aitausten takana laiduntavat alpakat ja strutsit saattavat saada sinut hieraisemaan silmiäsi…

 33. …mutta ei hätää, ne ovat jo tottuneita nurmijärveläiseen elämänmenoon – puhumattakaan hevosista, jotka ovat olleet täällä jo iäisyyden ja joita riittää enemmän kuin naapuripitäjissä.

 34. Myös metsiä löytyy joka lähtöön – tykkäät sitten jylhistä kuusikoista, karun kauniista mäntymetsistä tai rehevistä lehdoista.

 35. Jos haluat säästää aikaa, voit käydä katsastamassa esimerkkiyksilöt kaikista Nurmijärvellä kasvavista puista Myllykosken parkkipaikalta lähtevän puulajipolun varrelta.  Lataa täältä puulajipolku-esite

 36. Puulajipolulta onkin sitten vain pieni pudotus Myllykosken rantaa myötäilevälle luontopolulle, sitä rytmittäville pitkospuille sekä kuohujen yli kaartuville kolmen eri aikakauden ammattitaitoa esittelevälle sillalle. Romanttisin silta lienee lähellä sijaitseva Pikkukosken silta.

 37. Koskibongareille tiedoksi: Vantaanjoen koskista edustavimmat osuvat juuri Nurmijärvelle. Nukarinkoskella on pituutta jopa 1300 metriä ja pudotusta huimat 25 metriä.

 38. Nukarinkoskea ihmettelemään nousevat myös meritaimenet ja lohet, tosin niillä on enemmän lisääntyminen mielessään.

 39. Jopa liito-oravat viihtyvät täällä – paremmin kuin missään muualla Keski-Uudellamaalla.

 40. Vesistöä meiltä löytyy yhteensä reilut viisi hehtaaria.
  Katso täältä Nurmijärven uimapaikat

 41. Saaria Nurmijärven kunnan rajojen sisäpuolella on seitsemän. Osa Sääksjärven saarista on Hyvinkään kaupungin puolella, mutta niissä ei kukaan kysele, mistä kukakin on kotoisin. Tai sitten kyselee – täällä on tapana jutustella mukavia.

 42. Röykässä sijaitseva Vaaksinjärven uskotaan syntyneen aikoinaan meteorin iskusta. Todisteina siitä ovat järven pyöreä muoto sekä sen vaikuttava syvyys, 24 metriä.

 43. Täysin toisenlainen tarina taasen löytyy Vaaksinjärven naapurista, jonne jääkausi aikoinaan synnytti Salpausselän harjanteen ja sinne harjukuopan, joka täyttyi vedellä. Kyseessä on Sääksjärvi, Suomen suurin lähdepohjainen järvi, jonka vesi vaihtuu maaperän kautta.

  Sääksi onkin kirkkaasti kauneinta Suomea. Sääksissä kohtaavat taianomaisella tavalla puhtaan veden häikäisevä kauneus ja luonnon rauha. Yhdessä ne luovat ympäristön, mikä tekee hyvää niin sielulle kuin ruumillekin. 

  Lue täältä, kuinka voit viettää unelmien rantapäivän Nurmijärvellä. 

 44. Jääkausi on myös runsaiden kunnasta löytyvien muinaisrantamuodostelmien eli pirunpeltojen takana.

 45. Jääkauden jälkiä silokallioineen ja hiidenkirnuineen voi käydä ihailemassa myös Nurmijärveä halkovan Seitsemän veljeksen vaellusreitin varrella. Vaellusreitti kulkee Tuusulasta Nurmijärven kautta Hyvinkäälle ja tarjoaa hienoja kokemuksia luonnon sekä kulttuurin ystäville. Nurmijärven kunnan alueella Seitsemän veljeksen vaellusreitti on noin 33 km pitkä. Keskivaativa reitti soveltuu lyhyelle päiväretkelle tai useamman päivän kestävälle patikoinnille. 
  Reitti löytyy kätevästi mobiiliaplikaatiosta.

 46. Nurmijärvellä on hienoja, erilaisia ja eritasoisille hiihtäjille tarkoitettuja latuja yhteensä 105 kilometriä. Latujen ajantasainen tilanne

 47. Latuja huolletaan pieteetillä ja suurella sydämellä. Sydän on paikallaan myös hiihtäjillä, jotka huomioivat kohteliaasti kanssasuksijansa. Laturaivoa ei Nurmijärvellä tunneta.

 48. Hiihtokauden ulkopuolella samat latupohjat toimivat ulkoilijoita kauempaakin houkuttelevina ulkoilureitteinä.  
  Lataa täältä esite Nurmijärven kuntoradoista ja hiihtoladuista

 49. Klaukkalan valaistuja ja 338 askelman kuntoportaita ei tarvitse välttämättä nousta ylöspäin – vieressä kulkee Tornikeskuksen pyöräilypuiston hissi.

  Täältä saat lisätietoa kuntoportaista, ja voit kurkata vaikka web-kamerasta, onko portaissa ruuhkaa

 50. Nurmijärvellä on yli 150 kunnan ylläpitämää liikuntapaikkaa.
  Katso laaja lista halleista, kentistä, alueista, radoista, reiteistä ja rannoista. 

 51. Kunnan kattavan liikuntatarjonnan lisäksi täältä löytyvät puitteet kaikenlaiseen liikkumiseen: keilaukseen, padeliin, tennikseen, kiipeilyyn, salibandyyn, ratsastukseen ja vaikka mihin kaikkeen, paitsi mäkihyppyyn. Tosin mäkihyppytornin piirustuksetkin ovat olemassa.

 52. Erityismaininnan ansaitsee talkootoimin historiallisiin Rajamäen tykkitorninmäen maisemiin kunnostettu vanha nostalginen tehtaan tenniskenttä. Kentän voi varata maksutta peluuta varten kuka vain – kunhan muistaa harjata sen kuntoon käytön jälkeen. Varaukset tehdään Rajamäen Uimahallin – vuoden vesiliikuntapaikaksikin valitun keitaan kautta.

 53. Uusi kuntalaisten suosikkikohde, Klaukkalan Isosuon ulkoilureitti pitkospuineen toimii Lappi-simulaattorina – tosin ilman puuduttavaa autossa istumista. Kahden eri pituisen lenkin varsille on rakennettu myös taukopaikat penkkeineen.

 54. Hyvin hoidetut tiet, kumpuilevat peltomaisemat ja yllättävistäkin paikoista löytyvät levähdyspaikat laadukkaine kuppiloineen houkuttelevat maantiepyöräilijöitä Nurmijärvelle kauempaakin.

 55. Maastopyöräilijöiden mekka löytyy Kiljavannummelta. Neulaspolut muinaisrantamaisemineen sopivat myös aloittelijoille, lisähaastetta reitille saa lisäämällä siihen pituutta. Tutustu pyöräilyreitteihin täältä

 56. Nurmijärven viher- ja liikunta-alueille on sijoitettu yhteensä 243 roskakoria. Uudessa strategissamme edistämme erityisesti viihtyisyyttä siisteyteen ja turvallisuuteen panostamalla.

 57. Kunnan liikuntapalvelut järjestää 1662 ohjattua liikuntatapahtumaa vuosittain.

 58. Nurmijärven iltarasteja on juostu lähimetsissä jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Katso täältä iltarastikalenteri

 59. Jos haluat yhdistää liikunnan kulttuuriin, voit ottaa osaa Klaukkalan kirjaston tuolijumppiin. Syksyisin järjestetään myös vaellus Aleksis Kiven hengessä. Kevyt vaellus yhdistää reippailun yllättäviin kulttuurinumeroihin.

 60. Kirjastoauto Oivan kyytiin voi hypätä yhteensä 72 pysäkiltä.

 61. Kirjan muotoinen ja jo siksi tutustumisen arvoinen pääkirjasto sekä kaksi sivukirjastoa kätkevät sisäänsä yhteensä 100 000 nidettä. Pääkirjastoamme peruskorjataan juuri, ja uuden upean kirjasto avautuu syksyllä 2022.
  Katso täältä, mitä kirjastossa tapahtuu

 62. Jos kaipaat lisälukemista, kunnanvirastolla sijaitsevassa arkistossa on kaksi hyllykilometriä 1860-luvulta asti kerättyä aineistoa kunnan historiasta. Kysytyintä aineistoa ovat olleet nurmijärveläisten rakennusten luvat ja piirustukset sekä vanhat koulutodistukset.

 63. Nurmijärven opistossa järjestetään vuosittain noin 800 kurssia, käytetään 5000 kg savea ja soitetaan viikottain noin 1000 musiikkikappaletta. Kaikki Nurmijärven opiston luennot ovat maksuttomia. 
  Tutustu lisää Nurmijärven opiston tarjontaan 

 64. Nurmijärveltä löytyy neljä kansallisesti ja kansainvälisestikin merkittävää ja ainutlaatuista museota. Ota museokortti mukaan!  Tiestitkö muuten, että Rajamäellä sijaitseva Tehdas- ja alkoholimuseo on Suomen “kirkkain” museo. 
  Löydät museot täältä

 65. Nurmijärven kunta on julkaissut myös kaksi mobiiliopasta, jotka kuljettavat tutustumaan alueen jääkauteen, sitä varhaisempaan kivikauteen sekä hiivatehtaan historiaan.  Mobiiliopas

 66. Nurmijärvellä elämä muistuttaa paikoin elokuvaa – sillä niin paljon meillä on filmejä ja tv-sarjoja vuosien saatossa kuvattu. Tiesitkö esimerkiksi, että Uuno Turhapuro on nurmijärveläinen? Nurmijärvellä on kuvattu klassikoita Nummisuutareista Tuntemattomaan sotilaaseen ja Vääpeli Körmystä Kummeleihin.

  Nurmijärven maisemia voi bongailla esimerkiksi elokuvista Hylätyt talot, autiot pihat, Perkele! Kuvia Suomesta, Aleksis Kiven elämä, Hilman päivät, Bensaa suonissa, Akseli ja Elina, Sauna – Pese syntisi, Härmä, Unelma karjamajalla, Yöjuna, Uuno Turhapuroja, Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä sekä Suomisen perhe – ja Niskavuori-filmeistä. Viime aikoina meillä on kuvattu useita valtakunnan ykkössarjoja- ja leffoja kuten Kevyttä yläpilveä, Karppia, Sorjosta, Paratiisia sekä Sykettä.

  Elokuvien ystävät saattavat tunnistaa valkokankaalta muun muassa lukuisia Kirkonkylän rakennuksia ja torin, Rajamäen tehdasalueen ja tykkitornit, Sääksin, Myllykosken, Valkjärven ja Klaukkalan maisemia, Lepsämän ja Metsäkylän maalaisidylliä ja tietysti myös Palojoen kulttuurimaisemaa. 

 67. Uutuuksia pääset katsomaan Kirkonkylällä toimivassa nostalgisessa, Suomen sympaattisimmassa sekä romanttisimmassa uudenaikaisella esitystekniikalla varustellussa elokuvateatterissa.

 68. Suomen ehkä kaunein tapahtuma-alue, Taaborinvuori Aleksis Kiven syntymäkodin kupeessa, tarjoaa upeat puitteet kesäisille konserteille ja teatteritapahtumille. Taaborilla näkeekin Suomen tähtiartisteja sekä kenties maan parasta kesäteatteria!

 69. Muina aikoina tapahtumista voi nauttia Klaukkalan upeassa Monikkosalissa.
  Monikon tulevat tapahtumat

 70. Olethan jo käynyt katsastamassa Klaukkalan kirjaston trendikkään “stagen”?

 71. Nurmijärveltä löytyy helmiä myös arkkitehtuurin ystäville. Yhteen niistä voit törmätä keskellä röykkäläistä mäntymetsää. Vuonna 1903 rakennettu S. Schjerfbecin suunnittelema jugend-tyylinen linnamainen sairaalarakennus toimi alkujaan yksityisenä keuhkotautiparantolana.

 72. Nummelan Sanatoriuminakin tunnetun rakennuksen tunnelmaan ihastui aikoinaan myös eräs kummitus – jopa niin paljon, että se asuu siellä edelleen. Kummituksen muuttohaluttomuus on ymmärrettävää, löytyyhän vastaavanlaisia linnoja lähinnä Keski-Euroopasta.

 73. Mikäli kaipaat enemmän funktionaalista katseltavaa, kannattaa suunnata Rajamäelle. Arkkitehti Erkki Huttunen 1930-luvulla suunnittelemat alkoholitehtaan tehdasrakennukset, puistomaisessa ympäristössä sijaitsevat asuinrakennukset sekä kirkko kuuluvat kaikki suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan. Myös osa keskustan uudisrakennuksista noudattaa samaa selkeää muotokieltä.

 74. Kirkoista ja arkkitehtuurista puheen ollen, kunnasta löytyy kolmea eri tyylisuuntaa edustavaa kirkkorakennusta: perinteinen, funktionaalinen ja moderni. Itse Aleksis Kivi pääsi ripille niistä ensin mainitussa.

 75. Löytyypä Nukarilta myös Buddharama-temppeli.

 76. Ja Klaukkalasta upea Pyhän Nektarios Eginalaisen ortodoksikirkko.
  Tutustu lisää Nurmijärven alueen kirkkoihin

 77. Nurmijärvi on siis tunnettu edustavasta arkkitehtuuristaan, mutta Nurmijärveä ei voi millään tavoin ohittaa ilman ajatusta Aleksis Kivelle. Suomen kansalliskirjailija ja kansan syvimpien tuntojen tulkitsija ei itse tietenkään valinnut syntymäpaikkakuntaansa, mutta kuvaa kuitenkin kotiseutuaan, Nurmijärven Palojokea  “kauneimmaksi maan päällä”. Nurmijärvi on myös maailman Aleksis Kivi -pääkaupunki.  Lue lisää kansalliskirjailijastamme

 78. Pohjolan ensimmäinen tunnettu säveltäjä Bernhard Crusell vietti hänkin lapsuutensa Nurmijärvellä.

 79. Rakastuipa Nurmijärveen myös vallankumouksellinen ja radikaali runomuodon vapauttaja, kirjailija, runoilija ja prosaisti Elmer Diktonius.

  Katso täältä, keitä merkkihenkilöitä Nurmijärvellä on aikoinaan asunut

 80. Julkkiksia ja silmäätekeviä tulee kylien raiteilla ja metsäpoluilla tavan takaa vastaan myös tänä päivänä.

 81. Johtuisikohan se siitä, että Nurmijärvi on bränditutkimuksissa kärkisijoilla? Taloustutkimuksen Kuntien imago 2021 -tutkimuksessa Nurmijärvi ylsi neljänneksi.

 82. Kyseenalaista julkisuuttakin Nurmijärvi on niittänyt, kun 1820-luvulla laajalti tunnettu, pelätty Nurmijärven rosvoiksi kutsuttu rikollisjoukko keräsi Etelä-Hämeeseen suuntatuneilla ryöstöretkillään huikeita omaisuuksia. Koplan kiinniottoa varteen Nurmijärven seudulle täytyi tuoda jopa 700 venäläistä kasakkaa. Lue täältä lisää Nurmijärven rosvoista – jos uskallat

 83. Tämän päivän Nurmijärvi on kuitenkin turvallinen. Haluamme panostaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttaviin ja arkea turvaaviin tekijöihin. Olemme sitoutuneet siihen, että toimimme edelläkävijöinä lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä turvallisuuden edistämisessä.

 84. Nurmijärvi koetaankin tuttuna ja turvallisena paikkana, joka muistuttaa omalla tekemisellään ja olemuksellaan, että kaikki on hyvin, ja jos ei ole, niin kaikki kyllä järjestyy.

 85. Jos kuitenkin käy niin, että esimerkiksi tulipalo uhkaa, Nurmijärven paloasemalla on aina välittömässä lähtövalmiudessa vähintään neljä palomiestä ja kaksi ensihoitajaa, myös jouluna ja juhannuksena. Klaukkalan asemalla on kaksi palomiestä ja kaksi ensihoitajaa. Hälytyksen tullen paloauto on liikkeellä noin minuutissa ja ambulanssi vielä nopeammin.

 86. Terveyskeskukset ottavat asiakkaita vastaan kaikissa päätaajamissa.
  Kysy lisää terveyspalveluista tai varaa aika täältä 

 87. Hammaslääkäriin pääsee lyhyellä jonotusajalla.

 88. Matonpesupaikkoja meillä on kolme.

 89. Vakituisessa käytössä olevia toreja taasen kaksi. Kesäiltaisin voit toritunnelmasta voi nauttia myös iltaisin.

 90. Nurmijärvellä järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Herkkupaloina mainittakoon Aleksis Kiven lakitus vappuaattona, Kivi-juhlat ja Taaborin kesäteatteri, Rajamäen kyläpäivät, paikallista kulttuuria raottava taidekieppi sekä kirjaston nukketeatteriesitykset. Nurmijärven kunnan tapahtumakalenteri.

 91. Kunnassa toimii 26 kunnallista päiväkotia ja yksityisiä päiväkoteja on 9. Nurmijärvellä on mahdollisuus hoitaa alle kolmevuotias lapsi kotihoidontuella kotona ja saada siihen kaksivuotiaaksi asti myös kotihoidontuen kuntalisää.

 92. Päävastuu lapsen kasvatuksesta on tietysti aina perheillä, mutta Nurmijärven kunta toimii kasvatuksessa tukena ja yhteistyökaverina.
  Katso täältä lisää, kuinka Nurmijärvi tukee lapsiperheitä

 93. Perusopetusta annetaan 23 koulussa. Opetusta järjestetään myös kahdessa lukiossa, Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keudan Nurmijärven toimipisteessä ja TTS Työtehoseurassa.

 94. Nurmijärven kunnan esi- ja alkuopetuksen oppilaista yli puolet opiskelee alkuluokalla, joka tukee lapsiemme yksilöllistä kehitystä koulupolun alkumetreillä.

  Alkuluokalla tarkoitetaan ryhmää, jossa toimii yhdessä esiopetuksen ja perusopetuksen 1. ja 2. vuosiluokan oppilaita. Ryhmän toimintaa toteuttaa monialainen kasvattajien tiimi luokanopettajia, varhaiskasvatuksen opettajia, koulunkäynninohjaajia ja lastenhoitajia. Olemme sitoutuneet kehittämään alkuluokkatoimintaa myös jatkossa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.   Lue lisää alkuluokkatoiminnasta

 95. Koululaisilla on koulupäivän päätteeksi mahdollisuus osallistua maksuttomaan harrastustoimintaan. Kerhotarjonnassa on otettu huomioon oppilaiden toiveet, ja tarjolla on kokkausta, pienpelejä, sirkustemppuja ja kuntonyrkkeilyä ja vaikka mitä muuta. Katso lisää harrastuskerhoista

 96. Kunnan nuorisotoimi yhdessä monen muun tahon kanssa järjestävät runsaasti erilaista leiritoimintaa kesäisin lapsille ja nuorille. Löydät lisätietoa leireistä täältä

 97. Nurmijärven kunta auttaa nuoria keräämään arvokasta työkokemusta tukemalla yrityksiä heidän palkatessaan nurmijärveläisiä nuoria kesätöihin.
  Täytä kesätyösetelihakemus täällä

 98. Nurmijärvellä on myös “Ohjaamo”, joka tarjoaa tieto- ja neuvontapalvelua 16–29-vuotiaille nuorille. Ohjaamossa palvelee moniammatillinen verkosto ja sinne voi mennä käymään minkä tahansa asian kanssa, ilman ajanvarausta.
  Katso lisää Ohjaamon toiminnasta

 99. Nurmijärvi vetää puoleensa erityisesti lapsiperheitä, mutta tämä on hyvä paikka läpi elämän. Kunta tarjoaa ikäihmisille suunnattuja monipuolisia palveluita, jotka tukevat kotona asumista, edistävät hyvinvointia ja terveyttä. Etsimme kumppaneiden kanssa ratkaisuja, jotka yhdistävät ikääntyneiden asukkaiden asumisen, palvelut ja yhteisöllisyyden. Lue ikäihmisten verkossa tai lataa palveluopas täältä

 100. Kuulostaa tavallista paremmalta arjelta, vai mitä? Nurmijärvi on tutkitusti Suomen vetovoimaisempia kuntia, mutta sen sivuilla julkaistavan barometrin mukaan sillä on rutkasti myös pitovoimaa. Tervetuloa kokemaan se!